Carl Larsson och Anders Zorn

Carl Larsson och Anders Zorn

Som regel var, varje rum hemma för tre familjer, fattigdom, smuts och trivsel, det är orden som konstnären och illustratören Carl Larsson använder när han beskriver sin barndom i Stockholms slumkvarter på 1850 och 1860 talet.

Kolera och tuberkulos var bland dessa tätt packade människor vanligt och många valde som en följd av detta flydde 100 000 tals svenskar sina hem mellan 1868 till 1873 för att immigrera till Amerika men inte familjen Larsson. Dom stannade i slummen och flyttade genom en serie hem tills dom äntligen hamnade i Ladugårdsland, Östermalm numera, vilket Larsson själv i sin biografi kom att beskriva som helvetet på jorden. Carl Larsson föddes som ni nog förstått i Stockholm 1853 och dog 1919 i Falun, Dalarna och får nog ses som en av våra mest berömda och folkkäre konstnärer samtidigt som räknas in som en av dom mest betydelsefulla akvarellmålare i Sverige och framförallt känd för sina målningar av det idylliska familjelivet.En av hans mest kända målningar är midvinterblot som han målade 1915 och tanken var att den skulle hänga på nationalmuseum men av flera olika anledningar blev den ratad även om flera av den tidens konstnärer ansåg att den var en av dom bästa målningar dom någonsin sett. Efter att flera olika ägare haft målningen i sin ägo blev den inköpt 1997 och hänger numera på nationalmuseum där den hör hemma. 1901 flyttade han till Dalarna och lilla hyttnäs och än idag kan man besöka den så kallades Carl Larsson gården Sundborn och ta del av en stor konstnärs liv.

Anders Zorn

Anders Zorn
Anders Zorn

Anders Zorn är en av Sveriges internationellt mest kända artister och hans berömmelse utomlands grundar sig mest på hans porträtt där han hade förmågan att fånga karaktären och personligheten hos den avbildade personen. Men också hans grafiska arbete där han är bland dom mest begåvade i alla tider är välkänd. I Sverige är hans nakenstudier mycket kända liksom hans genrebilder som mestadels visar arbetande människor. Anders föddes 1860 i Mora och vid 12 årsåldern flyttade han hemifrån för att studera i Enköping och det var där hans talang för målning upptäcktes, vid 15 års ålder flyttade han till Stockholm för att börja studera vid konstakademin men innan det hade han haft tankar på att bli ornamentssnickare och gick till och med ett tag på slöjdskola men tur var väl att han kom på andra tankar.

Midsommardans tillhör en av dom mest berömda målningarna av Anders Zorn men även Vårt dagliga bröd tillhör en av dom mest kända, denna målning målades en kort tid efter hans giftermål 1885 och många tycker att tiden efter att han gifte sig tillhörde höjdpunkten på hans produktiva karriär. Med sin fru Emma bodde han på Zorngården i Mora ända farm till sin död 1920 och gården som numera är ett museum är i stort sett i samma skick som när den var färdigbyggd 1910 och väl värt en tur förbi för att ta del av svensk konstnärshistoria från 1800 talets andra halva.Zorn var inte bara en målare utan hade även en kärlek till att göra statyer och dessa finns även på Zorngården.

© 2021 Amator kultur