En tidsresa inom svensk film, del 3

På 1960-talet förändrades filmbranschen vilket gjorde att en ny era inom svensk filmproduktion började. Detta kom att hända i samband med Filmreformen vilket betydde ny filmfinansiering genom avskaffandet av biografskatten och skapandet av Svenska Filminstitutet där Sveriges första Filmskola skapades år 1964. Många producenter strävade nu efter att skildra den riktiga verkligheten och vanliga människor. Med början på 1960-talet kom många av Astrid Lindgrens böcker att filmatiseras, däribland de om Saltkråkan, Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga. Filmer som uppskattas än idag och speciellt Pippi Långstrump har blivit populär utomlands.

Filmexport

Nya regissörer på 1960-talet var bland annat Vilgot Sjöman och Bo Widerberg. Sjömans filmer provocerade med sexuella scener och hans film ”Jag är nyfiken – gul” ansågs i USA vara ren pornografi och förbjöds. Efter två år släpptes den dock och filmen blev en succé. Det blev faktiskt den mest framgångsrika exportfilm från Sverige genom tiderna. Filmen fick som följd att det gick ett rykte om att svenskar i allmänhet har en liberal syn på sexualitet. På 1960-talet växte det fram humoristiska grupper som spelade in filmer. En av dessa filmer kom att bli ”Att angöra en brygga” från 1965 som var en HasseåTage-film.  Filmen fick motta filmfestivalpris året efter i Barcelona och har blivit en klassiker i Sverige. Ett känt namn, Jan Troell, debuterade år 1966 med ”Här har du ditt liv”. De följande åren i hans karriär kom filmer som ”Utvandrarna” och ”Nybyggarna”, filmer som fått stor spridning, inte bara i Sverige. Utvandrarna nominerades till hela fyra Oscar och strax efter det flyttade Troell till Hollywood för att regissera ytterligare filmer. Svensk film utomlands fortsatte i och med Anja Breiens films ”Den allvarsamma leken” från 1977. Den blev internationellt uppskattad och vann en Silver Hugo vid filmfestivalen i Chicago samma år.

Ett starkt årtionde för svensk film

Ett starkt årtionde för svensk film

Ett starkt årtionde för svensk film

Förutom filmer som blev exporterade och uppskattade utomlands kom ett antal svenska klassiker på 1980-talet. Hit kan nämnas ”Sällskapsresan”, ”Vi hade i alla fall tur med vädret”, ”Morrhår och ärtor” och den första i en serie filmer om Jönssonligan kom år 1981. ”Fanny och Alexander” regisserades av Ingmar Bergman och hade premiär år 1982. Det kom att bli en mångfaldigt prisbelönad storfilm som tog stor plats även utomlands. ”Fanny och Alexander” nominerades till sex Oscar och vann fyra av dessa. Filmen vann även flertalet svenska priser, bland annat tre Guldbaggar. 1980-talet kom även att bli regissören Lasse Hallströms stora genombrott. Han hade debuterat redan år 1975 med komedin ”En kille och en tjej” men det var år 1985 när hans film ”Mitt liv som hund” hade premiär som hans genombrott kom och genombrottet blev även internationellt då hans film nominerades för två Oscars år 1987. Lasse Hallström fick efter detta ett stort antal erbjudande från andra länder och började strax därpå arbeta med amerikansk film där han fortsatt sin framgångsrika karriär. Att svensk film uppmärksammades, nominerades och vann många priser på 1980-talet är det inget tvivel om och den svenska filmbranschen var stark.

 

.