Kända svenska teaterskådespelare

Kända svenska teaterskådespelare

Det finns många svenska skådespelare som har lyckats väldigt bra inom teaterbranschen. Antingen har de börjat sin karriär inom teater för senare gå över till filmbranschen eller har de stannat kvar på teaterscenen hela karriären i kombination med film. Det finns som sagt väldigt många som har lyckats bra och verkligen lyckats skaffa sig ett namn genom teatern och mött framgång efter framgång. En av de som lyckats allra bäst och som var en av de första riktigt stora stjärnorna var Lennart Jähkel. Lennart föddes den 27 september 1956 i Piteå. 1979 tog Lennart och packade ihop sina saker och flyttade neråt mot Malmö. Här startade han sin karriär genom att gå på statens scenskola.

Nuförtiden heter denna skola Teaterhögskolan i Malmö. Efter sin utbildning i Malmö var han aktiv i många olika teaterföreställningar på många olika ställen runt om i landet. Bland annat har han varit på Stockholms stadsteater sedan 1996 och fått många stora roller. Några av de största rollerna han har haft i teatervärlden är bland annat i ”sista dansen”, ”Måsen” och ”Kamelia dansen”. Förutom att ha gjort succé på teatern har Lennart Jähkel även lyckats få stor framgång i tv-rutan efter att ha varit med i bland annat ”jägarna”, ”pistvakt”, ”℅ segemyhr” och ”så som i himmeln”.

Andra kända teaterskådespelare

Andra kända teaterskådespelare
Andra kända teaterskådespelare

En annan känd skådespelare som lyckats både inom teatern och i filmbranschen är Dan Ekborg. Dan är son till den tidigare kända Lars Ekborg, som var en svensk skådespelare och komiker. Dan föddes den 23 november 1955. Dan studerade teater först på Calle flygare teaterskola och sedan på Stockholms teaterhögskola fram till 1979. 1980 fick han sitt stora genombrott på Göteborgs stadsteater i ”skrik för livet”. Han har även gjort många stora pjäser både på Stockholms stadsteater och dramaten. Bland annat har han medverkat i ”tre systrar” och ”vildanden”. Förutom teatern har Dan lyckats väldigt bra på film. Han medverkar bland annat i ”tomten är far till alla barnen”, ”Jönssonligan” och han har även varit rösten till anden i den svenska versionen av Walt Disneys ”Aladdin”.

En av de mest kända kvinnliga skådespelarna som är aktiv både inom teater och film är ingen mindre än Helena Kristina Bergström Nutley. Helena föddes 5 februari 1955 i Göteborg. Hon är en av få svenska skådespelare som både är skådespelare och regissör. I tidig ålder var Helena inte så intresserad av att hålla på med teater även om hon kom från en teaterfamilj. Men de ändrades i senare ålder och med hjälp av teaterlektioner för Margreth Weivers lyckades hon ta sig in på scenskolan 1985. Efter att hon gått klart scenskolan 1988 arbetade Helena både på dramaten och på Stockholms stadsteater. Hon fick sitt genombrott 1989 i ”1939” som är en svensk långfilm. Därefter hade hon lite mindre roller tills hennes nuvarande man Colin Nutley upptäckte henne på en reklamaffisch och gav henne huvudrollen i ”black jack”. Numera är hon gift med Colin Nutley och har varit den kvinnliga huvudrollen i nästan alla hans filmer. En av hennes största roller inom film är Colins film ”Änglagård”.

© 2021 Amator kultur