Lasse Hallström och Jan Troell

Lasse Hallström föddes 2 juni 1946 i Stockholm och gjorde sin första kortfilm i 10 årsåldern innan han började in karriär på SVT.

Han gjorde en hel del musikvideor bland annat för ABBA innan han gick vidare till att regissera långfilmer, 1975 gjorde han sin debut med En kille och en tjej. Han producerade även ABBA the Movie 1977 och fortsatte med en del andra svenska filmer innan han blev uppmärksammad internationellt med Mitt liv som hund 1985 men fortsatte med svensk film och Astrid Lindgrens berättelser om barnen i Bullerbyn. 1991 gjorde han premiär på den amerikanska marknaden med once around, mannen som inte passade in men det var först med nästa film Gilbert Grape 1993 som han slog igenom på allvar och med skådespelare som Johnny Depp och en ung Leonardo DiCaprio var det inte kanske så konstigt att filmen blev Oscar nominerad. Efter att 1995 ha släppt alla talar om Grace som fick svalt mottagande dröjde det ända till 1999 innan nästa film kom ut på marknaden, Ciderhusreglerna som den hette är Lasses största framgång då den vann 2 Oscar efter att fått 7 nomineringar totalt. Ingen av hans filmer på 2000 talet och framåt har nått samma framgångar men ändock varit hyggligt populära och Lasse anses vara Sveriges mest kommersiella framgångsrika regissör genom tiderna. Själv är min starkaste minnen från hans filmer mitt liv som hund samt att han 1994 gifte sig med Lena Olin vilket gjorde mig grymt avundsjuk då.

Jan Troell

Jan Troell

Jan Troell

Jan Troell föddes i Limhamn 1931 och får väl räknas som en av dom stora svenska regissörerna under 1900 talet men hans liv hade en annan inriktning från början då han var förskollärare och som en del av undervisningen började han att spela in kortfilmer och den kanske mest kända från denna tid är Stad som till slut även sändes på TV. Jan slutade som lärare i mitten på 1960 talet för att ge sig in i filmbranschen där han började som filmfotograf ibland annat Bo Widerbergs filmer. Hans långfilmsdebut skedde 1966 med här har du ditt liv och filmen ansågs av många som ett mästerverk och i en senare omröstning 1995 blev den framröstad som den fjärde bästa filmen genom tiderna i Sverige.

Jan Troell får nog anses som lite unik för att han inte bara är känd som regissör utan allt som oftast skrev han själv manus till sina filmer samt även filmade dom själv vilket man inte hör så ofta om. Några av mest kända filmer är självklart utvandrarserien som filmades in i början på 1970 talet och som blev populära inte bara i Sverige utan även utomlands och det ledde till att han även fick chansen att spela in filmer i Hollywood Orkanen. Själv har han sagt att dessa erfarenheter från Hollywood var katastrofala eftersom han själv inte fick arbeta som fotograf så resan gick tillbaka till Sverige där han gjorde Ingenjör Andrees luftfärd 1982 och sagolandet 1988 som båda blev väl omtalade. Ännu mer omtalad blev Jan Troells Il Capitano från 1991 som skildrade ett omtalat mord i Sverige och kritiken innan filmen var färdig var enorm men efter premiären svängde kritiken till beröm. Många fler filmer har följt efter det och denna prisbelönta filmskapare som idag är 87 år har starkt bidragit till att sätta svensk film på kartan.

.