Svensk kultur inom konst och film

Inom dessa två områden har den svenska kulturen mycket att erbjuda. Inom konst och film har vi även rönt internationella framgångar vid upprepade tillfällen.

Den svenska konsten

Den svenska konsten

Den svenska konsten

De tidigaste konstverken, hällristningarna, som syns i form av symboler och figurer kan ha gjorts så tidigt som år 7 000 f.Kr. I slutet av 1400-talet tog bildberättandet fart och målandet likaså. Det kulturella Sverige inom området konst växte fort under 1700-talet med tidsenliga stilar som rokoko och den gustavianska stilen. Under 1800-talet tog målerikonstnärerna allt större plats i det kulturella Sverige och vår konst blev alltmer uppmärksammad internationellt. Namn som Anders Zorn och Carl Larsson har betytt mycket för den svenska konsten. Det renodlade målandet har på senare fått en mindre betydande roll för begreppet konst än vad den har haft förr. Idag är konst mycket mer än en målning. Det kan även handla om videos, fotografier, dansuppvisningar och installationer av olika slag. Bland konstnärer som etablerat sitt namn utomlands finns Lars Vilks, Annika Larsson och Carl Michael von Hausswolff som gjort sig känd genom sina arbeten med olika former av ljudkonst. Att den svenska konsten blivit alltmer internationell på senare år beror till stor del på att det under 1990-talet skedde mycket som internationaliserade hela konstvärlden och inte bara den svenska konsten. Konstlivet blev mer globalt och platser som alltid betraktats som konstens centrum var inte lika självklara längre. Att som svensk konstnär söka sig utomlands för att försöka få sina verk utställda har också blivit vanligare och till och med det normala idag.  För de tidigare generationerna var det inte vanligt, utan att få sina verk utställda utomlands var en enorm bedrift och inte något vem som helst försökte sig på.

Film

Svensk film. Två ord som många förknippar med våra stora regissörer som Ingmar Bergman och Lasse Hallström. Ingmar Bergman är utan tvivel den mest kända svenska regissören. Hans genombrott kom på 1950-talet och decenniet efter fick han en Oscar för bästa utländska film två år i rad. År 1983 var det dags igen när Bergmans film Fanny och Alexander belönades med en Oscar. Dock så hade svensk film innan Ingmar Berman även gjort succé internationellt. Detta hände med de svenska regissörerna Victor Sjöström och Mauritz Stiller under 1920-talet då även Greta Garbo nådde internationell popularitet. Lasse Hallström har efter sin succé med filmen Mitt Liv Som Hund, arbetat en hel del med amerikansk film. Inom Sverige har Lukas Moodyssons filmer Fucking Åmål och Lilja 4-ever fått stor spridning och ses idag som klassiker inom den svenska filmkulturen. Andra självklara klassiker är filmerna om Sune, Sällskapsresan och Jönssonligan. Filmer som än idag går varma i DVD-spelarna runt om i Sverige. Sällskapsresan har dessutom börjat användas i SFI-utbildningen för att de ska lära sig svenska och den svenska kulturen. Även andra filmer som Mitt Liv Som Hund och Grabben i Graven Bredvid ingår i detta projekt. Svensk filmkultur fortsätter att lysa starkt på den internationella himmelen med flera filmer som uppmärksammas internationellt och svenska skådespelare som gör karriär i Hollywood.

.