Svensk kultur inom olika begrepp

Den svenska kulturen inom scenkonst och andra ämnen som formgivning och arkitektur är stark och djupt rotad i den svenska kulturen. På senare år har även andra former av skapande kommit att göra entré inom kulturens värld. Hit kan nämnas exempelvis kokkonsten som kan vara en hel konst för sig med sina kreativa och avancerade maträtter.

Scenkonst, formgivning och mode

Den svenska scenkonsten är väl utbredd i Sverige och konsumeras i stora mängder av den svenska befolkningen. Scenkonst som betraktas som för den äldre befolkningen börjar också vinna mark bland yngre där det rapporteras att exempelvis opera lockar fler yngre än förut. Den inhemska scenkonsten utvecklades i rask takt under 1600-talet i Sverige. I Gamla Stan i Stockholm uppfördes 1627 Stora Bollhuset som användes som teaterlokal, dock var det från början en idrottshall. År 1699 inreddes Stora Bollhuset till att bli en permanent riktig teater. Vid Dramaten i Stockholm verkar idag de främsta scenkonstnärerna. Svenska teaterregissörer som Ingmar Bergman och Lars Norén har influerat och inspirerat teatern till att utvecklas till vad den är idag. Förutom teater så är opera, revyer och musikaler något som Sverige är bra på och flera musikaler har nått framgång internationellt, exempelvis Benny Anderssons och Björn Ulvaeus musikaler som delvis är baserade på musiken från ABBA. Den svenska formgivningen har alltid involverat naturmaterial och haft en sorts enkelhet över sig. Inom modebranschen så har det skett en ökad internationell uppmärksamhet mot svenskt mode. Det är dock inte bara det svenska modet som fått ökad uppmärksamhet utan med den globalisering som sker och skett så blir vår värld allt mindre.

Arkitektur

I den svenska kulturen så ingår bland annat de slott som började byggas efter 1100-talet. Här finns Kalmar slott och Gripsholms slott. Slott som Stockholms slott kom till på 1600-talet. Vår moderna arkitektur började någonstans runt början på 1900-talet, då bland annat Stockholms stadsbibliotek kom till. Sverige har flera byggnader som utsetts till svenska världsarv. Bland dessa återfinns exempelvis Drottningholms slott, Gammelstads kyrkstad, Kina slott, Skogskyrkogården och Örlogsstaden Karlskrona.

Mat

Mat

Mat

Den svenska matkulturen omfattar mycket traditioner kring mat och dryck. Midsommar, påsk och jul har sina traditionsenliga maträtter och utgör en stor del av vår matkultur. Våra svenska köttbullar är vida kända och även falukorven har väckt en viss uppmärksamhet utomlands, då den inte är så vanlig. Enligt tradition ska soppa ätas på torsdagar, oftast ärtsoppa och till efterrätt serveras pannkakor. Svenska livsmedel som knäckebröd, filmjölk, lutfisk och speciellt surströmming är sådant som vår matkultur är ganska ensamma om att inneha. Smörgåsbord är ett ord som även används utomlands. Smörgåsbord är en traditionsenlig svensk buffé. Det som vi svenskar själva uppskattar mest verkar vara vårat julbord. Här blandas flera olika traditioner och seder med tanke på högtiden. På julbordet står julskinka, sylta, köttbullar, prinskorv med mera. Midsommarmaten och omständigheterna runt den påminner en del om julen, men enligt tradition äts det sill med färskpotatis och gräddfil. En vanlig efterrätt är jordgubbar med glass. Våran matkultur är stark och utmärkande på flera punkter, något som har med våra traditioner att göra.

Mat

 

.