Svensk musik utomlands, del 1

Sverige har alltid haft en stor internationell musikexport och trots att vi bara idag är tio miljoner människor har vi haft många artister, producenter och låtskrivare som slagit utomlands. Den svenska musiken har alltid varit ett intressant område men om det är modern musikexport man riktar in sig på börjar den historian runt mitten av 1950-talet. Det ska dock ej glömmas bort att svensk klassisk musik gjorde sig känd utomlands redan för flera hundra år sedan.

Det börjar med popmusik

Det börjar med popmusik

Det börjar med popmusik

Popmusiken fick sitt stora genombrott i början av 1960-talet med inte minst bandet Beatles. Popmusiken lockade många i Sverige och det dröjde inte lång tid innan vi fick våra egna popband som blev populära. Ett av dessa band var Hep Stars som bildades år 1963 och fick stora framgångar i Sverige. Utomlands fick de inte mycket uppmärksamhet men det var i och med Hep Stars den nya musikeran skulle starta i Sverige. En era som skulle göra svensk musik känd utomlands. Ett år innan Hep Stars bildande hade den svenska popgruppen Ola and the Janglers bildats i Stockholm. Bandet hade flera populära låtar i mitten av 1960-talet och år 1969 släpptes en cover på Chris Montez ”Let’s Dance” vilket blev en stor hit och kom på en hedrande 92a plats på Billboard Hot 100. Detta var dock bara en av många svenska låtar som skulle komma att bli populära utomlands.

Blue Swede, ABBA och Roxette

Det svenska rockbandet Blåblus med Björn Skifs som sångare fick sitt internationella genombrott år 1974 med covern ”Hooked on a Feeling”. Låten klättrade upp till en förstaplats på den amerikanska singellistan och internationellt hette bandet Blue Swede istället för Blåblus. Två år senare splittrades gruppen och Björn Skifs inledde sin långa och framgångsrika solokarriär. Samma år fick även ABBA sitt internationella genombrott när de vann Eurovision Song Contest med sin världsberömda låt ”Waterloo”. Efter mindre än två år kom nästa internationella framgång med låten ”SOS” som låg högt upp på listorna i både Storbritannien och USA. ABBA gjorde även flertalet andra singlar som klättrade på topplistor i Tyskland, Österrike, Australien med flera vilket gjorde ABBA kända runt om i hela världen. När deras låt ”Mamma Mia” släpptes nådde den förstaplatsen i Storbritannien och år 1975 var ABBA en av världens mest populära musikgrupper med flertalet singlar högt upp på internationella singellistor.

År 1982 splittrades ABBA efter oerhörda stora framgångar. Fyra år efter splittringen av ABBA bildades nästa svenska band som skulle komma att erövra den internationella marknaden, Roxette. Roxettes start på den internationella karriären är väldigt unik. År 1988 släppte de albumet Look Sharp! När utbytesstudenten Dean Crushman från USA åkte hem igen tog han med sig albumet till en radiostation i Minnesota som spelade deras låt ”The Look” som blev en favorit bland radiolyssnarna. Singeln och albumet gavs fort ut av EMI, som tidigare hade tackat nej att ge ut albumet i USA, och ”The Look” toppade lika fort Billboards Hot 100-lista. Sedan rullade det på med ”Listen To Your Heart”, ”It Must Have Been Love” och ”Joyride” som alla tre hamnade på första plats på topplistorna i USA. I andra länder hade Roxette framgångar med andra låtar som ”Dressed For Success”, ”Spending My Time” och ”How Do You Do”. Sverige hade nu gjort sig känt som det lilla landet med stora musiktalanger.

 

.