Svenska författare utomlands

Svenska författare utomlands

Att svensk litteratur säljer bra utomlands råder det ingen tvekan om. Författare som Astrid Lindgren och Liza Marklund har länge varit populära även i andra länder, men den senaste tiden är det deckargenren som har nått stora internationella framgångar. Det kan vi delvis tacka Henning Mankell för, eftersom hans böcker skapade ett stort intresse för svenska kriminalromaner utomlands. Vad är det då som gör att just de svenska deckarna har tagit världen med storm? Förmodligen innehållet av spänning, samhällsfrågor och fängslande karaktärer.

Stieg Larsson – böcker som blev till film

Stieg Larsson är främst känd för millenniumserien där böckerna ”Män som hatar kvinnor”, ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslottet som sprängdes” ingår.  Böckerna handlar om hackern Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomkvist och har sålts i över 80 miljoner exemplar. Även om böckerna har nått stora framgångar utomlands är det kanske filmatiseringen av böckerna som många förknippar Stieg Larsson med. Det har till och med spelats in en engelskspråkig variant och bara filmerna i sig har dragit in enorma summor.

Vilhelm Moberg –  författaren som drömde om att få upptäcka världen

När man hör namnet Vilhelm Moberg går tankarna ofta till den svenska klassikern Utvandrarna som handlar om hur karaktärerna Kristina och Karl Oskar bestämmer sig för att lämna fattigdomen i Sverige och söka lyckan i Amerika. Den första boken i serien publicerades 1949 och har inte bara filmatiserats utan också gjorts om till musikal. Som vuxen spenderade Vilhelm Moberg mycket av sin tid i Usa och han skrev också flertalet av sina böcker där. Det var dock inte utvandrarna som gav honom störst uppmärksamhet i Usa utan en bok som heter ”Soldat med brutet gevär” som släpptes i en engelskspråkig variant och som blev en stor succe utomlands. Flera av Mobergs verk bygger på en känsla av att vilja lämna lansbygden och det trygga livet för någonting större och bättre, vilket han själv också gjorde. Men han skrev också om hur det var att längta tillbaka till den där landsbygden igen.

Astrid Lindgren – en folkkär författare

Astrid Lindgren – en folkkär författare
Astrid Lindgren – en folkkär författare

När man talar om svenska författare som nått framgång utomlands är det svårt att inte nämna Astrid lindgren. Få författare har varit så älskade och hyllade som Astrid. Med 165 miljoner sålda böcker som har översatts till över 100 olika språk är det säkert att säga att hon har betytt oerhört mycket för litteraturen både i Sverige och utomlands. Även om Astrid har skrivit om många olika karaktärer så är det fortfarande Pippi Långstrump som är allra populärast. Pippi gavs ut i Norden 1946 för första gången men de internationella framgångarna började på riktigt när Pippi publicerades i Tyskland. Därefter har Pippi gjort succe i länder som Usa och England och till och med sålts i länder som Sydkorea. Vad är det då som gjorde att Astrid Lindgren blev en av våra mest lästa författare? Astrid hade ett sätt att skriva som förtrollade barn över hela världen. Dessutom hade hon en stor passion för barns rättigheter och tvekade heller inte på att stå upp för det hon trodde på, vilket syns tydligt i hennes böcker.

© 2021 Amator kultur