Svenska konstnärer utomlands

Svenska konstnärer utomlands

Anders Zorn är en svensk nationalikon. Hans sensuella bilder av frejdiga kvinnor, porträtt och levande vatten har gjort Zorn till en av våra mest uppskattade, och reproducerade, målare och skulptör. Redan i 20-årsåldern,1888, flyttade han till Paris, senare till Amerika. Åren i Paris utvecklades hans målningsstil konstant. Ett par av de mest kända tavlorna, Törnesnåret och Sommarnöje, kom till här. Målningen Midsommardans är en av de mest reproducerade svenska målningarna. Om vi nu mest tänker dalkullor och nakna kroppar i naturen, var Zorn under sin livstid mest känd som porträttmålare. Han var högt uppskattad i Amerika och fick uppdrag av företagsledare, societetsfolk, kungligheter och presidenter.

Liljefors rävar och fåglar

Liljefors rävar och fåglar
Liljefors rävar och fåglar

Vem har inte beundrat Bruno Liljefors djur- och naturmålningar? Liljefors föddes samma år som Zorn, 1860, och reste vid 19 års ålder till Düsseldorf för att studera djurmåleri. Resorna gick senare till Paris, Rom och Neapel. I Paris inspirerades han stort av friluftsmåleri, det vill säga att flytta måleriet från ateljén ut i naturen. Istället för att avbilda djur som lyckliga och harmoniska enligt den tidens ideal, flyttade han ut djuren i naturen, till deras vilda vardag. År 1906 blev Liljefors medlem i Berlins konstakademi. De sista sju åren i hans liv bodde han i Stockholms skärgård och studerade stenhällar, vattnets rörelser och det rika fågellivet. Målningarna Rävfamilj och Havsörnar tillhör bland de mest kända verken.

Dardels Döende Dandy

Nils Dardel, född 1888, är en av Sveriges mest folkkära målare. Odödliga verk som Den döende dandyn, Svartsjukedrama och Visit hos en excentrisk dam är några av de mest ikoniska målningarna. Han flyttade till Paris 1910, en period då Europa stod under stor förvandling. Industrialisering, urbanisering och tekniska framsteg. Det flyktiga moderna livet skapade en rastlöshet hos unga konstnärer, vilket syns i dåtidens konst. Dardel gick dock emot strömmen. Han var modern, utan att vara modernist. Avantgarde, utan att kalla sig avantgardist. ”Ismer” avlöste varandra, men Dardel gick sin egen väg. Hans måleri blandar sagor med den moderna tiden. Naivism blandas med 1800-talsmåleri, allvar med ironi. Han var en dubbelnatur vars verk attraherade kvinnor såväl som män. År 2012 såldes målningen Vattenfallet för 25 miljoner, vilket är den dyraste modernistiska tavlan i Sverige.

Mamma, Jockum och Lerin

En internationellt känd konstnär är Karin Mamma Andersson. Hon är född 1962 i Luleå med den norrländska skogen inpå knuten. Hennes mångsidiga konstnärskap innehåller motiv som refererar till andra konstnärer, landskap och vardagsmiljöer. I ett och samma verk kan hon blanda olika uttryck, vilket skapar en gåtfullhet. Karin Mamma har gjort flera Nobelprisdiplom till litteraturpristagare. Hennes konst efterfrågas i hela världen och säljs för ibland flera miljoner kronor. Carneigie Art Awards förstapris erhöll hon år 2006, och sedan 2002 är Karin Mamma Andersson ledamot i Konstakademin. Sambo är Jockum Nordström, också han en internationellt välkänd konstnär. Nordström har bland annat illustrerat böckerna om Sailor och Pecka, och haft utställningar i Stockholm, New York och London. Även Jockum Nordström är ledamot i Konstakademin.

Lars Lerin, född 1954 i Värmland, är kanske den mest älskade svenska konstnären och författaren idag, inte minst på grund av tv-serien ”Vänligen Lars Lerin”. Han räknas som en av Nordens främsta akvarellkonstnärer och har haft utställningar på gallerier och muséer över hela världen. Han har dessutom vunnit pris som ”Årets tv-personlighet ett par gånger.

© 2021 Amator kultur