William Moberg

William Moberg föddes i som ligger i närheten av Kalmar 1898 och var en journalist, dramatiker och författare och det är kanske för sitt författarskap han är mest känd då han bland annat skrev utvandrarserien som skildrar Karl-Oskar och Kristina och deras utvandring till Amerika för ett bättre liv utan svält och fattigdom.

William Moberg var det fjärde barnet i en familj med 7 barn och hans far var Karl Moberg som var soldat men egentligen hette Thor i efternamn, namnet Moberg tog han efter byn Moshultsmåla. Hans mor hette Ida Moberg och var av bondesläkt och det var på hennes föräldrars gård som William växte upp. Hans uppväxt beskrevs som lycklig och trygg även om familjen hade det knapert med flera motgångar med tidiga dödsfall på 3 av hans syskon. Även om William provade på flera av dom tunga arbetsuppgifterna så visade han tidigt att hans stora intresse var att skriva och läsa och redan som 6 åring satt han hemma och skrev med kolbitar på omslagspapper och vid 13 års ålder hade han redan sin första berättelse i tryck. Han sa själv att det som drev han att skriva var en ren lust och en glädje i att berätta. Som 21 åring började han arbeta som journalistvolontär på Vadstena tidningen och gick sedan vidare till Nya Växjöbladet och Arvika Nyheter men han skrev även många berättelser pseudonymt under namnet Ville i Mömåla som trycktes i många andra tidningar. 1921 gav han ut en prosa vid namn i vapenrock och linnebyxor som var en samling av beväringshistorier och 1927 hans första roman Raskens ut och karriären som journalist blev i princip slut, boken har även undertiteln En soldatfamiljs historia och skildrar i mångt och mycket hur många människor levde på den tiden

Sitt genombrott som inför den stora publiken kom med romanen Sänkt sedebetyg från 1935 och var den första boken i en serie av 3 böcker som skildrade en bondeson vid namn Knut Torling, dom nästa två hette Giv oss jorden och Sömnlös och böckerna om bondeson har en hel del självbiografiska inslag då Moberg tog mycket av sin inspiration till sina böcker från sin hembygd och alla människor därifrån. Förutom att han anses som en av 1900 talets främsta författare var han även en stor samhällsdebattör och en stark motståndare till de totalitära rörelserna som verkade på 1920 och 30 talet och även den svenska regeringen fick en hel kritik för sin politik mot Tyskland. Som 18 åring hade han planer på at emigrera och temat finns återgivet i flera av hans böcker och 1948 flyttade till USA och reste runt för att skaffa material och skrev sedan den berömda utvandrarserien där utvandrarna blev framröstad som århundradets svenska roman. I många av hans böcker finns även temat att komma bort från landsbygden som känns alltför liten men väl borta en längtan att komma hem som väl speglas i William Mobergs sista roman Din stund på jorden som anses av många som ett av hans bästa verk. Sammanfattningsvis kan man väl konstatera att William Moberg var en stor författare som skildrade det vardagliga livet för många svenskar samtidigt som han sökte efter något större samt var en debattör som både kunde ge kritik till det samhälle som han ville vara en större del av.  

© 2021 Amator kultur